Consorci Localret

Introdució

Un 83 per cent dels tarragonins es connecta a Internet habitualment

Un 83 per cent dels tarragonins es connecta a Internet habitualment

El 83% de la població de les comarques de Tarragona utilitza Internet de manera habitual, un percentatge lleugerament superior a l’obtingut l’any 2014 (80%). Aquesta és una de les dades destacades que ha feta pública l’Observatori Internet 2015 elaborat pel Gabinet Ceres per encàrrec de la Diputació de Tarragona.

L‘estudi de l’Observatori Internet de la Diputació de Tarragona referent a l’equipament TIC a les llars i a la utilització d’Internet s’ha fet sobre una mostra de 1.004 individus residents a la província de Tarragona de 15 o més anys. Les enquestes van fer-se entre els dies 20 i 30 d’abril de 2015.

La majoria dels internautes tarragonins, un 89%, són freqüents, és a dir, es connecten a la xarxa diàriament. Gairebé una tercera part, un  29%, ho fan més de 10 hores a la setmana. La disponibilitat d’Internet puja també lleugerament i se situa en el 86% (83% el 2014).

Evolució disponibilitat accés a Internet a les llars de les comarques de Tarragona (Font: Observatori 2015)
Evolució disponibilitat accés a Internet a les llars de les comarques de Tarragona (Font: Observatori 2015)

Els perfils que presenten un  menor ús d’Internet són els residents a la Terra Alta, el Priorat i el Baix Penedès, a llars amb un nivell baix d’ingressos, entre les dones, les persones de més de 55 anys, aquelles que no tenen estudis o amb estudis primaris i les persones que es dediquen a les tasques de la llar i els jubilats. Es detecta un creixement entre les persones grans, en la franja d’edat de 55 a 69 anys (del 60% al 79%) i és més notable entre les dones.

L’enquesta anual sobre l’ús de les TIC entre els ciutadans de les comarques tarragonines també constata que el telèfon mòbil desplaça, clarament, l’ordinador com a primer dispositiu d’accés a Internet. Així, el telèfon mòbil és ja el dispositiu més triat com a primera opció per a connectar-se a internet. De fet, per a un 42% d’usuaris és el primer mitjà per accedir a la xarxa i per a un 27% és el segon. Per darrere, es troba l’ordinador de sobretaula, que usen com a dispositiu preferent un 27% i el portàtil, que trien en primer lloc un 24% dels usuaris. L’any 2014 el telèfon mòbil era la segona millor opció de connexió per als usuaris, per darrere dels ordinadors de sobretaula i per davant dels portàtils.

Equipament TIC a les llars de les comarques tarragonines (Observatori Internet 2015 de la Diputació de Tarragona)
Equipament TIC a les llars de les comarques tarragonines (Observatori Internet 2015 de la Diputació de Tarragona)

La missatgeria instantània és el servei que més ha crescut, pel que fa al seu ús, entre els internautes tarragonins, segons l’Observatori Internet 2015 de la Diputació de Tarragona.  L’ús de la missatgeria i la comunicació instantània en general (també amb imatge, com les videoconferències) ha crescut de manera notable durant el 2015. L’augment ha estat de 15 punts, passant de ser utilitzada pel 65% dels internautes el 2014, al 80% el 2015. Es tracta del tercer servei més usat pels internautes tarragonins per darrere, només, de la cerca d’informació (96%) i del correu electrònic (95%). En termes globals, un 67% de la població utilitza missatgeria i comunicació instantània de manera habitual, sigui a través de l’ordinador o bé mitjançant dispositius mòbils.

Les aplicacions mòbils més utilitzades tenen a veure amb la missatgeria instantània (WhatsApp, Line, Skype…) que utilitza el 74% dels usuaris de mòbils. Destaca, també, l’ús d’apps de xarxes socials (un 50%) i de correu (un 43%) entre els usuaris de mòbils amb connexió a internet.

L’Observatori Internet 2015 detecta un canvi de tendència, a la baixa, en la intensitat d’ús de les xarxes socials. L’any 2015, el 65% dels usuaris van accedir diàriament (7 punts menys que en2014). A més, el 48% d’usuaris de les xarxes socials es consideren poc actius, només consulten el seu perfil i gairebé no l’actualitzen. Aquesta dada contrasta amb una minoria que es declara molt activa a les xarxes socials. Concretament, un 8% dels usuaris participa, fa comentaris de forma habitual i actualitza els continguts i fotos del seu perfil regularment.