Consorci Localret

Introdució

El 40% de la fibra òptica es concentra a les ciutats de Madrid i Barcelona

El 40% de la fibra òptica es concentra a les ciutats de Madrid i Barcelona

Les ciutats de Madrid i Barcelona capten el 40% dels accessos de fibra segons es recull a les darreres dades publicades per la CNMC. Pel que fa a les xarxes de telecomunicacions de nova generació, aquestes arriben fins a prop dels 26 milions d’accessos a Espanya a finals del 2014, dels quals 11 milions són de fibra fins a la llar (FTTH).

El total d’accessos instal·lats de xarxes de nova generació (NGA) ha augmentat un 55% interanual fins a situar-se a finals del 2014 en 25,8 milions. D’aquest total, el 58% són accessos de fibra òptica fins a la llar, segons es desprèn de l’Informe de “Anàlisi geogràfica dels serveis de banda ampla i desplegament de NGA a Espanya” de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que s’ha fet públic avui.

Gairebé el 44% dels accessos instal·lats de fibra òptica fins a la llar (FTTH) s’ha situat en els municipis de Madrid i Barcelona. Pel que fa als accessos HFC DOCSIS 3.0, la seva presència és més notable en municipis de població d’entre 100.000 i un milió d’habitants. Quant als accessos NGA actius, és a dir, efectivament contractats pels usuaris, cal assenyalar que el total d’accessos de fibra fins a la llar s’ha multiplicat per 2,8 l’any 2014, passant de 569.000 accessos el 2013 fins als 1,57 milions d’accessos un any després.

Mapa de centrals de fibra fins a la llar (FTTH). Fons CNMC
Mapa de centrals de fibra fins a la llar (FTTH). Fons CNMC

Movistar ha captat el 76,6% dels nous accessos FTTH. En els municipis de Madrid i Barcelona els accessos FTTH representen el 33,1% i el 29,3% del total d’accessos actius de banda ampla, respectivament, enfront del 18,8% i al 17,3% de fa un any.

Aquest percentatge descendeix d’una manera considerable en els municipis de menor població. Per la seva banda, els accessos HFC DOCSIS 3.0 han aconseguit les seves xifres més altes en els municipis amb una població entre 100.000 i un milió d’habitants, amb percentatges sobre el total d’accessos actius de banda ampla que oscil·len entre el 24% i 28%.

Accesos banda ampla segons població dels municipis (Fonts CNMC)
Accesos banda ampla segons població dels municipis (Fonts CNMC)